Foodpedia

Η μαγειρική είναι μια τέχνη ζωντανή, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Ενσωματώνουμε στις συνταγές μας υλικά που μέχρι πρότινος τα θεωρούσαμε μη βρώσιμα. Επαναφέρουμε ξεχασμένες τεχνικές και εφευρίσκουμε καινούργιες.  Ανοίγουμε νέους γευστικούς ορίζοντες. Δημιουργούμε πιάτα πολύ πιο υγεινά, με διαδικασίες πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Σε αυτή την ενότητα σας παρουσιάζουμε κάποιους όρους της γαστρονομίας που ίσως να σας είναι άγνωστοι. Διαβάστε, ενημερωθείτε, δοκιμάστε!

Oxalis Catering

Oxalis Triangularis
Οξαλίδα

 

Η οξαλίδα είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από ζεστές περιοχές του κόσμου, όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική. Έχει τριγωνικά φύλλα, χρώματος έντονο μωβ, τα οποία ανοίγουν την ημέρα και κλείνουν τη νύχτα. Τα φύλλα της είναι βρώσιμα. Περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο τους δίνει έντονη και ιδιαίτερη γεύση, πρέπει όμως να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες έτσι ώστε η κατανάλωσή τους να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Oxalis Catering

Zero Waste Cooking
Μαγειρική με μηδενικά απόβλητα

 

Η πρακτική η οποία προσεγγίζει τη μαγειρική σαν να μην υπάρχει ο κάδος απορριμάτων. Σκεφτόμαστε έξυπνα, γινόμαστε δημιουργικοί. Χρησιμοποιούμε κάθε μέρος του συστατικού το οποίο μαγειρεύουμε με τρόπους που δεν το έχουμε ξανακάνει. Τα κοτσάνια, οι φλούδες ακόμα και τα κουκούτσια από τα λαχανικά μεταμορφώνονται σε πρωτότυπα εδέσματα. Ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό στρέφονται προς τη zero waste μαγειρική σε μια συλλογική προσπάθεια να μειώσουν τη σπατάλη τροφής η οποία σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αγγίζει το 40%. Η νέα αυτή μαγειρική κουλτούρα μειώνει κατά πολύ την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα ανθρώπινα απόβλητα και, σε ατομικό επίπεδο, εξοικονομεί χρήματα.

Oxalis Catering

Fermentation
Ζύμωση

 

Η ζύμωση είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής πολλών πολιτισμών. Είναι ένας φυσικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα, ταυτόχρονα όμως μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις και υφές. Το εύρος των τροφίμων που μπορούν να ζυμωθούν είναι μεγάλο και περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, αλλαντικά, λαχανικά κ.α. Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία μέσω της οποίας διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως ζύμες και βακτήρια, μετατρέπουν τους υδατάνθρακες (άμυλο και ζάχαρη) σε αλκοόλη ή οξέα. Η κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Βελτιώνουν την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.