Foodpedia
Η μαγειρική είναι μια τέχνη ζωντανή, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Ενσωματώνουμε στις συνταγές μας υλικά που μέχρι πρότινος τα θεωρούσαμε μη βρώσιμα. Επαναφέρουμε ξεχασμένες τεχνικές και εφευρίσκουμε καινούργιες. Ανοίγουμε νέους γευστικούς ορίζοντες. Δημιουργούμε πιάτα πολύ πιο υγεινά, με διαδικασίες πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον.
Σε αυτή την ενότητα σας παρουσιάζουμε κάποιους όρους της γαστρονομίας που ίσως να σας είναι άγνωστοι. Διαβάστε, ενημερωθείτε, δοκιμάστε!
Oxalis Triangularis
Οξαλίδα
Η οξαλίδα είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από ζεστές περιοχές του κόσμου, όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική. Έχει τριγωνικά φύλλα, χρώματος έντονο μωβ, τα οποία ανοίγουν την ημέρα και κλείνουν τη νύχτα. Τα φύλλα της είναι βρώσιμα. Tρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα και έχουν όξινη γεύση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε οξαλικό οξύ. Τα φύλλα και τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση για τις σαλάτες. Επίσης, αν γίνει κατανάλωση σε μεγαλύτερες ποσότητες φύλλων, το οξαλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Τα ριζώματα τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα και έχουν γλυκιά γεύση.
Fermentation
Ζύμωση
Η ζύμωση είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής πολλών πολιτισμών. Είναι ένας φυσικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα, ταυτόχρονα όμως μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις και υφές. Το εύρος των τροφίμων που μπορούν να ζυμωθούν είναι μεγάλο και περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, αλλαντικά, λαχανικά κ.α. Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία μέσω της οποίας διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως ζύμες και βακτήρια, μετατρέπουν τους υδατάνθρακες (άμυλο και ζάχαρη) σε αλκοόλη ή οξέα. Η κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Βελτιώνουν την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Panko
Πάνκο
To panko είναι μια ύλη παναρίσματος που χαρίζει τραγανή επικάλυψη σε πολλά αγαπημένα πιάτα. Πρόκειται για μια ύλη παναρίσματος σε μορφή νιφάδας. Προέρχεται από την Ιαπωνία ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και στη δυτική κουλτούρα. Παρασκευάζεται με λευκό, αφράτο ψωμί σε μεγάλες νιφάδες, αντί για ψίχουλα. Είναι ιδανικό για τηγανητό φαγητό, γιατί δεν αποροφά λάδι ή λίπος κι έτσι κάνει το έδεσμα πιο ελαφρύ.
Confit
Κονφί
Ο όρος κονφί προέρχεται από την Γαλλική κουζίνα και περιγράφει την τεχνική του αργού μαγειρέματος οποιασδήποτε πρώτης ύλης σε λιπαρή ουσία ή σιρόπι με συστατικά που βοηθούν στη συντήρησή της, όπως λίπος, αλάτι ή ζάχαρη. Οι πρώτες ύλες που έχουν μαγειρευτεί με την τεχνική κονφί μπορούν να συντηρηθούν για αρκετούς μήνες. Προσφέρουν πάντα ξεχωριστή γεύση και άρωμα στα φαγητά και τα γλυκά μας.
Zero Waste Cooking
Μαγειρική με μηδενικά απόβλητα
Η πρακτική η οποία προσεγγίζει τη μαγειρική σαν να μην υπάρχει ο κάδος απορριμάτων. Σκεφτόμαστε έξυπνα, γινόμαστε δημιουργικοί. Χρησιμοποιούμε κάθε μέρος του συστατικού το οποίο μαγειρεύουμε με τρόπους που δεν το έχουμε ξανακάνει. Τα κοτσάνια, οι φλούδες ακόμα και τα κουκούτσια από τα λαχανικά μεταμορφώνονται σε πρωτότυπα εδέσματα. Ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό στρέφονται προς τη zero waste μαγειρική σε μια συλλογική προσπάθεια να μειώσουν τη σπατάλη τροφής η οποία σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αγγίζει το 40%. Η νέα αυτή μαγειρική κουλτούρα μειώνει κατά πολύ την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα ανθρώπινα απόβλητα και, σε ατομικό επίπεδο, εξοικονομεί χρήματα.
Blini
Μπλινί
Το μπλινί είναι μια ρωσική και γενικότερα ανατολικοευρωπαϊκή τηγανίτα που παρασκευάζεται παραδοσιακά από αλεύρι σίτου ή φαγόπυρου και σερβίρεται με smetana, tvorog, βούτυρο, χαβιάρι και άλλες γαρνιτούρες. Τα μπλίνι είναι από τα πιο δημοφιλή και πιο πολυμαγειρεμένα πιάτα στη Ρωσία.
Sriracha sauce
Σάλτσα Σριράτσα
Η καυτερή σάλτσα σριρατσα (Sriracha) είναι μια τσίλι σως από κόκκινες πιπεριές, ζάχαρη και μηλόξιδο που βρίσκουμε συχνά στην ταϊλανδέζικη κουζίνα! Η προέλευση της είναι από την Ταϋλάνδη και την πόλη Sri Racha. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν συνοδευτικό ντιπ για για θαλασσινά ή σαν γαρνιτούρα για spring rolls, νουντλς και παραδοσιακές σούπες. Επίσης, ταιριάζει πολύ στα μαγειρευτά φαγητά και στις μαρινάδες.
Tartare
Ταρτάρ
Ταρτάρ ονομάζεται ένα σύνολο πιάτων της Γαλλικής κουζίνας, τα οποία περιέχουν ωμό και ψιλοκομμένο κρέας ή ψάρι. Οι συνταγές αυτές έχουν και αρκετά μπαχαρικά, τα οποία εκτός από τη γεύση που δίνουν, ουσιαστικά χρησιμεύουν στο να "ψηθεί" το κρέας ή το ψάρι. Σερβίρεται με μια συγκεκριμένη σάλτσα, γνωστή και ως “σάλτσα ταρτάρ” και συχνά συνοδεύεται από ωμό κρόκο αυγού. Το όνομα ταρτάρ ετυμολογικά προέρχεται από τους Τατάρους οι οποίοι ήταν τουρκική φυλή από την Μογγολία με αρχηγό τον Τζένγκις Χαν.
Pulled brisket
Τραβηχτό στήθος από μοσχάρι
Τρυφερό και ζουμερό κρέας, με πλούσια και καπνιστή γεύση. Ψήνεται αργά με μια ποικιλία από αρτύματα και καρυκεύματα τα οποία στο τέλος δημιουργούν μια υπέροχη σάλτσα. Όταν είναι έτοιμο, είναι τόσο μαλακό που δεν κόβεται αλλά «τραβιέται» με δυο πιρούνια και διαχωρίζεται σε μικρές λωρίδες. Στη σύγχρονη μαγειρική χρησιμοποιείται συχνά ως γέμιση σε σάντουϊτς.